Članica našega zbora pobijedila na Manhattan International Film Festivalu

Piše

svi-nagrade Članica zbora Kolbe i mjuzikla Život za život te glasnogovornica zbora, Maja Šubarić Mahmuljin, osvojila zapažen međunarodni uspjeh.

„Velika je čast biti pozvan u New York na festival, a još veća pobijediti. Ponosna sam i sretna što je moj dokumentarni prvijenac osvojio simpatije žirija i publike. Konkurencija je bila velika i drago mi je što sam imala priliku upoznati redatelje iz raznih dijelova svijeta“- rekla je Maja Šubarić Mahmuljin, pobjednica Manhattan International Film festivala, koji je održan u New Yorku od 28. veljače do 2. ožujka ove godine.

Kao jedna od 13 finalista festivala, Maja je pozvana da osobno predstavi svoj kratki dokumentarni film „Pri našem delu“ (What we do), koji je izabran između 130 prijava iz cijeloga svijeta. Riječ je o dirljivom i inspirativnom portretu osobe koja ima Dawnov sindrom, no živi ispunjen i dostojanstven život.

Uz Maju, nagrađena su još dva redatelja – Josep Antoni Ribas Rossello za animirani film „The Unforgettable pianist“ i Xandrino Mangunay za igrani film “Laum”. Tri nagrađena filma i dva počasna (Daniel Alava za “Dummies” i Ion Sova za “Tenebris”) bit će prikazana u Ujedinjenim narodima 2. travnja. Organizator festivala je Svjetski savez mladih (World Youth Allince), globalna organizacija mladih sa sjedištem u New Yorku, koja se bavi promicanjem ljudskog dostojanstva i solidarnosti.

Festival već treću godinu zaredom okuplja mlade režisere do 30 godina koji u svojim filmovima promiču vrijedosti kao što su dostojanstvo ljudske osobe. Ovaj prestižni festival također poziva priznate režisere, scenariste, producente i glumce iz filmske industrije. Ove godine gosti festivala bili su broadwayski i hollywoodski glumci Dana Ivy i Kevin Collins te filmski producent i scenarist Giovanni Morricone, sin poznatog skladatelja filmske glazbe Ennia Morriconea. Evo što je o filmu rekao Giovanni Morricone:

„Smatram da film „What we do” svakako treba biti prikazan u Ujedinjenim narodima jer je edukativan i pokazuje kako možemo uključiti osobe s posebnim potrebama u društvo. Radi se o dobro strukturiranom, emotivnom i pozitivnom filmu s elementima humora.“

Maja je magistra novinarstva i radi kao slobodna novinarka za nekoliko časopisa. Završila je Restartovu školu dokumentarnog filma u Zagrebu, a „Pri našem delu“ njezin je prvi dokumentarni film. Snimila ga je u sklopu međunarodne radionice dokumentarnog filma „Medijski angažman mladih“ Luskuz produkcije u Ljubljani prošlog ljeta. Uz nju su na filmu radile tri autorice – Maëlia Lenoir, Linda Fernandes i Katsiaryna Drobysh.

nagrada

PODIJELI S PRIJATELJIMA