Duhovni rock mjuzikl “Život za život” u izvedbi ansambla Kolbe

Piše

kolbe_13-700x387

Duhovni rock mjuzikl “Život za život“ autora Daniela Riccija, nadahnut životom sv. Maksimilijana Kolbea, bit će izveden u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju, 5. lipnja. „Život za život“ svoju prvu hrvatsku praizvedbu imao je 2013. godine u režiji Richarda Simonellija. Od tada do danas izveden je 40 puta diljem Hrvatske, a današnju verziju mjuzikla, obnovljenu povodom proslave 75. obljetnice mučeništva oca Kolbea, režijski potpisuje Robert Bošković.

Maksimilijan Kolbe bio je vizionar, snažan karakter otvoren novim izazovima koje je društvo njegova vremena stavljalo pred njegovu osobu i pred zajednicu kojoj je pripadao i na te izazove je spremno odgovarao svojom vjerom. Otac Kolbe je onaj junački brat franjevac konventualac koji je u koncentracijskome logoru u Auschwitzu ponudio vlastiti život kako bi spasio život oca obitelji Franje Gajowniczeka, osuđenog na smrt glađu, kao osvetu za bijeg jednoga od zatočenika. Uzdigavši ga na čast oltara 1982. g., sveti Ivan Pavao II. proglasio ga je “zaštitnikom našega teškoga stoljeća”, primjerom mira i bratstva u društvu obilježenu mržnjom i sebeljubljem.

Drugi svjetski rat zatekao ga je na vrhu najznačajnijega izdavačkoga sklopa u Poljskoj. Dana 19. rujna 1939. uhitio ga je Gestapo i deportirao prvo u Lamsdorf u Njemačku, a potom u koncentracijski logor u Amlitzu. Nakon što je 18. prosinca 1939. oslobođen, vratio se u Niepokalanów, kako bi ondje nastavio svoju prekinutu djelatnost. Nakon što je 1941. ponovno uhićen, zatvoren je u tamnicu Pawiak u Varšavi, a zatim deportiran u koncentracijski logor u Oswiecim/Auschwitz, gdje je, čudesnim djelom ljubavi, okončao život, sav posvećen služenju drugima.

Mjuzikl nadahnut životom poljskog redovnika, franjevca konventualca podijeljen je u devet prizora, koji kronološkim redom prikazuju njegov život. Isti su obogaćeni glazbom, dinamičnom ulogom pripovjedača te video projekcijama, a sve u svrhu boljeg i potpunijeg informiranja gledatelja i lakšega doživljaja konačne poruke mjuzikla. „Život za život“, kako glasi naslov hrvatske verzije mjuzikla, je izvorno rađen na talijanskome jeziku, autora Daniela Riccija („Fare della vita un dono“) te se u ponajprije svojim obujmom razlikuje od originala. Talijanska verzija sadrži 18 songova i zamišljena je kao koncertni mjuzikl, bez scenskih dodataka.

U životu sv. Maksimilijana Kolbea sasvim posebno mjesto zauzima Blažena Djevica Marija – Bezgrešna. Mjuzikl se razvija kao sve prisniji i tješnji razgovor između Maksimilijana i Bezgrešne. U tom susretu Bezgrešna savjetuje, prosvjetljuje, ulijeva hrabrost, jednom riječju: vodi Maksimilijana. Sve se to događa već od prvoga prizora, u kojemu Maksimilijan, srčan dječak, želi vojevati za Nju. Ondje prvi put Bezgrešna prepoznaje njegovu težnju i pročišćuje je, usmjeruje, ispravlja, riječima: „Nećeš za me vojevati oružjem koje ubija neprijatelje, jer, i neprijatelji su moja djeca. Vojevat ćeš kako te ja uputim, i činit ćeš to kako bi ih spasio!“  U mjuziklu veoma značajnu ulogu zauzima zbor. Na pozornici je stalno prisutan (okružujući glavni lik) i sudjeluje u svim događanjima, istaknut je te se nerijetko uključuje i zasebnim tekstom. On predstavlja Maksimilijanovo djelo: Vojsku Bezgrešne, jučer, danas i sutra. Isti zbor predstavlja i grupu protucrkvenih prosvjednika, kao i postrojene zatvorenike u koncentracijskom logoru. Maksimilijan je prikazan u suglasju života i misli, u kojemu konačna žrtva nije sveto nadahnuće u dramatičnome trenutku, već plod i ispunjenje ukupne duhovnosti što ju je on živio. Duhovne stvarnosti redovito podrazumijevaju razne vidove te samo jedan ključ njihova iščitavanja nikada ne može biti dostatan. Stoga, dok s jedne strane stoji kako je u Auschwitzu – kako u trenutku predanja, tako i zahvaljujući pomoći što ju je pružao zatočenima, Maksimilijan za njih postao sama majčinska prisutnost Bezgrešne, s druge strane, jednako tako stoji kako je u svakome trenutku, u svakome svome postupku – pa tako i ondje – bio i ostao istinski vitez.

Nova režija mjuzikla ostvarena je povodom proslave 75. obljetnice mučeničke smrti sv. Maksimiljana (2015./2016.) i u perspektivi proslave stote obljetnice osnutka katoličke marijanske udruge Vojske Bezgrešne (2017.)

PODIJELI S PRIJATELJIMA