Festival kršćanskoga kazališta – Predstavljamo: “Zapisi iz nevremena”

Piše

Kazališni ritual srca o nevremenu

Branko Sbutega „Zapisi iz nevremena“, monodrama Trpimira Jurkića, Split.

Poseban gost Prvog festivala kršćanskog kazališta je prvak splitskog kazališta, Trpimir Jurkić s monodramom „Zapisi iz nevremena“ koja je nastala iz izbora kolumni i intervjua don Branka Sbutege (1952.) koje je objavljivao u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori a zatim sakupio u knjigu „Kurosavin nemir svijeta“ izašle nu godini autorove smrti 2006. Prerano preminuli svećenik iz Boke Kotorske, župnik Svetog Eustahija u Dobroti kraj čije je crve i sahranjen, bio je povjesničar umjetnosti, intelektualac (pokrenuo je Kotor Art, festival ozbiljne glazbe) ali i čovjek koji duboko proživljava (ne)vrijeme u kojem se zatekao. Zato njegovi zapisi nisu puki dokument vremena, nego zapisi srca. Govore o duši mudra čovjeka, predanog vjernika koji ne odustaje od vjere u Boga i temeljne ljudske vrijednosti unatoč svemu što se događa.

Zapisi govore o bliskoj prošlosti, ratu i zlu koje dolazi, odnosima među ljudima, obitelji, o Boki, o onima koji su nam bliski i onima koji su nam daleki i drugačiji. Govore o razapetosti između tijela i zavjeta čistoće, o prirodi, ljepoti, o duši, vjeri i Bogu. Ti zapisi nisu drama ali nose u sebi dramu, a Jurkić tu dramu izvlači pred publiku svojim glumačkim umijećem pred očima te publike, stvara oazu mudrosti, potvrđuje Sbuteginu vjeru u čovjeka i Boga, unatoč svemu. Tako se na toj monodrami dogodilo nešto što je jače od kazališta. Kako kaže Vlatko Perković iz Splita: „Bila je to večer u kojoj se i jednom i drugom, i don Branku Sbutegi i Trpimiru Jurkiću, vjerovalo da su ono što su svjedočili da jesu. Literarni Sbutegin izraz i Jurkićeva gluma bili su tek sretno sredstvo iskaza istine njihovih srdaca.“

Predstava je nastala u Splitu 2007., a 2008. nagrađena je specijalnom nagradom žirija trećeg Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću, za „za toplu, nadahnutu i scenski kultiviranu interpretaciju hommagea posvećenog posebnoj i izvanserijskoj ličnost don Branka Sbutege“. Gostovala je u zemlji i inozemstvu i svuda bi dirnula ljude do te mjere da je na vukovarskoj izvedbi nakon završetka pet minuta vladala grobna tišina – a onda se prolomio gromoglasan pljesak. Nije čudo da tu monodramu zovu „kazališni ritual srca“!

DOĐITE VIDJETI KAKO VRSNA GLUMA OŽIVLJAVA MUDROST I VJERU IZ ZAPISA DUŠE JEDNOG SVEĆENIKA. NAKON PREDSTAVE ĆETE RAZMISLITI ALI I VIŠE ZAVOLJETI SVOJ ŽIVOT.

Sanja Nikčević

Video

DATUM IZVEDBE: 5. lipnja 2015. (petak).

156937_1

PODIJELI S PRIJATELJIMA