Recenzija albuma Život za život

Piše

vlad

Kada su me zamolili da dam svoj sud o pjesmama i izvedbi rock-mjuzikla “Život za život“, koji su nam podarili zbor “Kolbe“ i sastav “Novo svitanje“ sa istoimenog CD-a, nisam ni slutio da je preda mnom dosta delikatan zadatak.

Forma rock-mjuzikla, a pogotovo duhovnog rock-mjuzikla, moram priznati, za mene je dosta neistraženo područje s obzirom na glazbu koju godinama sam pišem i izvodim. Jedino što mi je preostalo bilo je da svoj sud donesem potpuno slobodno i intuitivno bez ikakvih “teških“ analiza i predrasuda.

Nisam imao priliku osobno prisustvovati izvedbi mjuzikla, a osim nekoliko mladih, ambicioznih glazbenika iz ansambla, ne poznajem nikoga, tako da sam i s te strane bio neopterećen.

Već nakon prvog preslušavanja CD-a bio sam ugodno iznenađen zrelošću izvedbi solista, a pogotovo zbora koji je tijekom cijele izvedbe na visokoj, profesionalnoj razini. Posebno imponira odlična artikuliranost (tu mislim na razgovjetnost otpjevanog teksta) što u formi mjuzikla zna biti problem.

Da se ne radi o duhovnom libretu mjuzikla i da je glas glavnog pjevača, u ovom slučaju odličnog Ante Lučića malo grublji (mi glazbenici to u našem žargonu kažemo – malo više “rašpe“), ovaj mjuzikl stao bi uz bok najsuvremenijih svjetovnih mjuzikla koji danas dominiraju svjetskim scenama.

Bez obzira što su korištene izvorne instrumentalne matrice s albuma „Fare della vita un dono“ autora Danielea Riccija i što se radi o prepjevu na hrvatski jezik, što je, znam iz vlastitog iskustva, vrlo “sklizav“ teren, smatram da se cijeli ansambl odlično stopio s izvornom idejom autora i čini čvrstu cjelinu.

Svaka pjesma može egzistirati kao zasebni broj u programu svake radio-postaje. Moj osobni favorit je pjesma br. 4, “Marijo, tebi pjevamo„ čiji su autori članovi ansambla napisana u blues-formi, koju osobno volim.

Vrlo je nezahvalno i ne bih htio nekog posebno isticati jer dobro znam koliko truda, iskrenosti i odricanja traži ostvarenje ovakvog projekta i kako je svaki član ansambla nesebično dao dio svog bića. Ipak, istaknuo bih talent svih Barduna (mila majko, koliko vas ima).

Nameće se zaključak da se cijeli ansambl iskreno odazvao pozivu sv. Maksimilijana Kolbea i ovo djelo usmjerio prema Bezgrješnoj i učinio ga sredstvom njene slave (citiram autora iz knjižice u CD-u “Život za život“).

Preslušavanje ovog CD-a za mene je bilo jedno prekrasno iskustvo.

Cijelom ansamblu želim puno uspjeha i još puno ovakvih ostvarenja.


cd

*Album Život za život zbora “Kolbe” i glazbenog sastava “Novo svitanje” možete nabaviti u web knjižari Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga ovdje.

PODIJELI S PRIJATELJIMA