Zatvaranje Festivala kršćanskoga kazališta

Piše

Posljednje večeri Festivala kršćanskoga kazališta, u dvorani Sv. Franje na zagrebačkom Sv. Duhu, izvedene su dvije predstave. Nakon pozdravnih riječi voditelja festivala, fra Ivana Marije Lotara, slijedila je plesna predstava Oče naš, autorski projekt Senke Baruške. Osmisliti koreografiju koja prati najpoznatiju i najznačajniju kršćansku molitvu vrlo je zanimljiv i nesvakidašnji projekt, a koreografkinja je nakon izvedbe publici pojasnila vlastite motive i nadahnuća. Slike i simbole koje plesom prikazuje nastale su u meditacijama i razlučivanju u miru i tišini tijekom duhovnih vježbi. Pokretom se tako prenose simboli poput križa, srca, ruže, ruke Duha Svetoga, a koreografija je, prema riječima autorice, zamišljena kao blagoslov. Nakon razgovora s autoricom, Oče naš je još jednom izveden, kako bi upućena publika mogla još jednom uživati u elementima koji dočaravaju dozivanje imena i kraljevstva Božjeg, pokoravanje Njegovoj volji, zahvalnost na darovima hrane, otpuštenje grijeha, pad u napast i izbavljenje od zla. Publika je reagirala pljeskom i pohvalama autorici.

U drugome dijelu večeri, afirmirani glumac, Robert Kurbaša, izveo je monodramu Ispit savjesti, nastalu prema esejima i pjesmama u prozi velikoga hrvatskoga pjesnika i poznatoga boema Tina Ujevića. Kurbaša u jednostavnom kostimu i uz nekoliko scenskih rekvizita (radni stol, knjiga, pisaljka, svijeća) izvodi fragmente eseja i pjesama, koje je režijski uklopio u smislenu cjelinu propitujući ponajprije odnos čovjeka sa samim sobom, odnosno svojom nutrinom iz koje uzbibana savjest kuje (ne)mogućnosti opstojanja te otvara i zatvara pomirbu tijela i duše. Ujevićevi stihovi, kroz glas glumca na pozornici, gdjekad uz pratnju glazbe, ali i kroz snimljene dijelove, sipaju mnoge simbole čovjekove težnje za skladom, mirom i vode publiku bespućima povremeno zaigranog, a povremeno iscrpljujućeg traganja za riječima ili samo jednoj, prvoj, početnoj Riječi. Nenalažanje Riječi uzrokuje patnju, bol i nemir, jer pronađene radosti u zemaljskoj prirodi, ženi, strasti, mladenaštvu imaju prolaznu ljepotu, koja umire kroz vlastitu pojavnost, ostavljajući tek trag na (pjesnikovu) papiru. Poniranje u zemaljsko donosi pitanja i dvojbe, dok uzdizanje u kozmičko, božansko nosi ushit i mogućnost spoznaje. Robert Kurbaša dojmljivo i snažno na sceni niže Ujevićevu Kolajnu, u kojoj naša blaga nada vrišti; biti čisti. Biti sveti. I kad nema Našeg Duha među nama jednog sveca, treba i bez bijela ruha, biti djeca, biti djeca.

Upravo su posvećeni život i milosrđe bile dominantne teme festivala, a posljednje večeri, kao i drugih večeri festivala, u publici su i djeca s velikom pažnjom pratila predstave, podržavajući pohvalama i pitanjima umjetničke napore da publici kroz različite kazališne forme (monodrame, suvremeni ples, mjuzikl, lutkarske i dramske predstave), na sva tri hrvatska narječja, prenesu te teme. Uz duhovne koristi, uspjeh festivala potvrđuju i brojke, koje su, uz zahvale organizatorima (Franjevačka provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan sv. Duha, Župa sv. Antuna Padovanskog i Veritas), umjetnicima i publici, u završnim riječima iznijeli fra Ivan Marija Lotar, voditelj i dr. sc. Sanja Nikčević, izbornica festivala. U šest dana, kazališta i skupine iz osam hrvatskih gradova, prikazali su deset predstava, u kojima je sudjelovalo više od sto izvođača, a predstave je vidjelo više od tisuću gledatelja! Također je istaknuto kako je festival s izvedbom mjuzikla Život za život izašao na pozornicu naše najveće i matične kazališne kuće, Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, ispunivši veliko gledalište. Za tek drugo izdanje festivala to su značajne brojke i uspjesi, koji daju nadu da će se nastaviti raditi sa predanošću, odnosno da, kako je na samom završetku rekao gvardijan Samostana sv. Duha, fra Tomislav Glavnik, festival nije zatvoren. Vjerujemo da su pred njime mnoge godine te da će uspješno nastaviti kroz kazališnu umjetnost služiti evangelizaciji i duhovnim preobražajima publike.

Miriam Mary Brgles

photo1 photo4 photo5

PODIJELI S PRIJATELJIMA