Život za život – osvrt

Piše

Mjuzikl „Život za život“ donosi nam priču o fra Maksimilijanu Kolbeu. Radnja kronološki prati njegov život kroz devet prizora. Scene su isprepletene dijalozima Blažene Djevice Marije i fra Maksimilijana s ključnim prizorima iz njegovog života. Posebnost mjuzikla je što priču komentira i pripovijeda lik Franje Gajowniczeka, osobe za koju je fra Maksimilijan dao svoj život. Njegova zarazna vjera usmjerava ga na hrabre životne odluke koje nam govore o jednoj posebnoj i inspirativnoj osobnosti. Iako na kraju fra Maksimilijan daje svoj život za tuđi život, kraj predstave  je ipak sretan. Završava pjesmom slave i pobjede.

Mjuzikl počinje efektnom vokalnom izvedbom zbora na sceni. Snažni vokali daju notu drame koju nosi cijela priča. Jednostavna kostimografija nadopunjuje bogatu vokalnu interpretaciju. Predivno je dočaran lik Gospe, od kostima do scenske izvedbe. Njen lik se proteže u ključnim momentima mjuzikla. Lik Franje Gajowniczeka također dodaje posebnu notu svojim pripovijedanjem. On nije klasičan neutralan pripovijedač, on je vezan sudbinski za fra Maksimilijana. Lik fra Maksimilijana je herojski portretiran kroz vokalno – scensku izvedbu.

Posebnost ovog mjuzikla je kombinacija pjevačko – igranih scena s narativnim djelom, što je čini i edukativnom za publiku koja možda nije upoznata s likom i djelom sv. Maksimilijana Kolbea. Gledajući ovaj mjuzikl, publika ne ostaje ravnodušna već zanesena porukom slave Božje i pobjedom pravog života nad smrću.

Maria Gloria Kekez

zzz

PODIJELI S PRIJATELJIMA